Prvi dokumentarni film o supergrupi Indexi

16 septembar 2020
Author :  

O jednom od prvih i najprogresivnijih bendova bivše Jugoslavije snimljen je prvi pravi dokumentarni film čija će festivalska promocija u regionu početi sledeće godine. Mnoštvo arhivskog materijala, stotine fotografija, pa čak i ranije neobjavljivani video snimci muzičkog sastava koji je značajno uticao na razvoj rok muzike u regiji, biće upotrebljeno i za pet (polusatnih) TV epizoda čije je premijerno emitovane na BHT1 planirano tokom sledeće godine. Krajem ovog mjeseca film će biti prikazan na festivalu dokumentaraca u Zenici, a premijerno nekoliko dana prije toga u Beogradu, na srodnom festivalu Dok'N'Ritam.

Autori filma i prateće serije, koji su pripremani i snimani u prethodne tri godine, su Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura. U dokumentarnom ostvarenju za koji pretpostavljamo da će privući veliku pažnju publike, posebno starije i srednje generacije, uživo svjedoče i Fadil Redžić, Ismet Nuno Arnautalić, Goran Bregović, Josipa Lisac, Abdulah Sidran, Maja Perfiljeva i brojni drugi akteri sarajevske i regionalne muzičke odnosno kulturne scene.

Grupa INDEXI formirana je 1962. godine, a kasnije zaštitno lice (i izvanredan vokalni interpretator) Davorin Popović pridružuje se dvije godine kasnije. 1965. dolaze basista Fadil Redžić i gitarista Slobodan Bodo Kovačević, koji su komponovali većinu najpoznatijih pjesama, sakupljene na samo nekoliko kaseta i ploča u formi albuma, te antologijskih kompilacija singlova.

Kroz grupu su prošli i Kornelije Kovač i Đorđe Novković, kao i Ranko Rihtman i Milić Vukušinović. Jedan od originalnih osnivača, gitarista I. Arnautalić, napustio je bend prije neko su postigli kreativni vrhunac, a bio je jedan od osnivača grupe Jutro, iz koje se izrodilo Bijelo Dugme. U tom smislu, Indexi su bili rasadnik i provodnik izuzetnih kompozitora i muzičara, koji su kasnije dominirali scenom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, pa su bukvalno najbitniji, najuticajniji muzički projekat u drugoj polovini šezdesetih i tokom sedamdesetih godina. Zvanično prestaju da postoje 2002. godine, nakon smrti D. Popovića, od milja zvanog Pimpek, jednog od naj, naj Pjevača na našim prostorima.

110 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio