Paraf predstavili singl i najavili koncerte

17 novembar 2019
Author :  

Posle prošlogodišnjeg, četverostrukog box seta “Sabrana djela 1976.-1987.”, na kojem su skupili sva tri studijska albuma, singlove i druge snimke, te nakon vinilnog reizdanja njihovog trećeg albuma “Zastave”, koji mnogi smatraju remek-djelom jugoslovenskog novog vala, Paraf su se oglasili novom pjesmom.

Singl “Bez lica” nastavlja muzičku priču legendarnog sastava nakon 33 godine pauze jer, kako tvrde, bend (tj. njegova druga inkarnacija) nikada nije ni raspušten. Sasvim solidna, angažovana i neuobičajeno melodična numera je uvod u koncerte koji će uslijediti: 14. decembra u Beogradu, 20.12. u rodnoj Rijeci u kojoj su i postali vjerovatno prvi pank bend u bivšoj Jugoslaviji, zatim 13. februara 2020. u Ljubljani, a sledećeg dana sviraju u Zagrebu , kao dio programa “Antivalentinovo#5".

Paraf pank-rok zvuk furaju od svojih početaka pa do 1980. godine kada izdaju znameniti debi “A dan je tako lijepo počeo…”, svakako (ovdašnje) antologijsko ostvarenje u tom žanru; nakon odlaska jednog od osnivača, pjevača Valtera Kocijančića, mijenjaju muzički stil a prvi vokal postaje Pavica Mijatović sa kojom nastaju dva albuma: inventivni i takođe izuzetni “Izleti” objavljeni 1981. te potom pomenuti, kultni album iz 1984. godine, vremenom svrstan u nikada otkrivene klasike YU rokenrola (album je prodat u zanemarljivom broju primjeraka, a ploča je zbog ograničenog tiraža i loše distribucije dostizala cijenu od 150 eura).

Pjevačica poznatija pod pseudonimom Vim Kola, basista Zdravko Čabrijan i klavijaturista Raul Varlen, te Iva Močibob, Vlado Simčić Vava i Alen Tibljaš snimili su novu pjesmu, u saradnji sa originalnim bubnjarem Dušanom Ladavcem zvanim Pjer, a na predstojećim koncertima kombinovaće i pank rok i novotalasnu postavu, što je prilika za nostalgično podsjećanje na vrijeme kada su bendovi sa ovih prostora paralelno držali korak, a pojedini i anticipirali svjetske muzičke trendove.

402 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio