Nova pjesma Eni Lenoks posvećena tragično nastradaloj novinarki

02 decembar 2018
Author :  

“Requiem for a Private War” prva je pjesma Eni Lenoks nakon njenog osmogodišnjeg izbivanja sa scene. Povratak škotske muzičke dive vezan je za promociju filma “A Private War”, koji predstavlja omaž nagrađivanoj američkoj novinarki Meri Kolvin, tragično nastradaloj u Siriji 2012. godine. Ona je od sredine osamdesetih redovno izvještavala sa zaraćenih područja, najviše sa Bliskog Istoka, a pisala je i o sukobima u Bosni i na Kosovu.

Na filmu koji se krajem prošlog mjeseca pojavio u američkim bioskopima, i dobio većinom pozitivne ocjene kritičara, je tumači uvijek izvrsna Rozamund Pajk. Režiju potpisuje Metju Hajneman, čiji je to igrani debi, inače poznat po izvanrednom dokumentarcu “Zemlja kartela” o ratu protiv narko kartela na meksičko-američkoj granici.

Čuvena pjevačica ističe kako joj je bila čast da na ovaj način oda počast neustrašivoj, ranjavanoj i na koncu ubijenoj novinarki Sandej Tajmsa, te da istovremeno skrene pažnju na stradanje civila duž ratnih žarišta diljem svijeta, o čemu je najviše i pisala Kolvinova.

Impresivna interpretacija i božanstveni vokal Eni Lenoks, koji se nije promijenio s godinama, čine da se ova kompozicija s angažovanim tekstom, autora Skota Salinasa, izdigne iznad banalnog i dnevno-političkog do nivoa dostojanstvenog, dirljivog i duboko humanog lamenta nad svim nevinim žrtvama brojnih ratova u poslednjim dekadama.

46 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio