Još jedan antologijski album grupe Suede?

14 jul 2018
Author :  

"Don't Be Afraid If Nobody Loves You" je još jedan moćan singl britanskog benda koji ove godine slavi 25 godina od njihovog debitanskog albuma kojim su te 1992. godine bukvalno eksplodirali na Ostrvu, a već sledeće godine snimili su još jedan od epohalnih albuma i njime se definitivno upisali u istoriju moderne gitarske muzike. Četvrt vijeka kasnije albumi “Dog Man Star” i “Suede” (potonji je početkom proljeća reizdat kao četverostruko CD izdanje sa B stranama singlova koje su u njihovom slučaju uvijek bili ne na vrhunskoj već veličanstvenoj razini, kao i demo snimcima generacijskih himni s debija) nisu izgubili ništa od značaja i svježine, štaviše nesumnjivo je da je Suede jedan od vodećih bendova dekade koja nam je podarila mnoge antologijske albume u koje neki ubrajaju i “Coming Up”, pomalo potcijenjen treći album koji je vremenom sazreo na pravi način.

“Head Music” i “A New Morning” nisu ponudili puno ni za srce ni za glavu, a svoje novo svitanje bend doživljava 2013. godine, kada su nakon deset godina pauze objavili “Bloodsports”, album koji je kritika ocijenila kao dobrodošao povratak velikana. Zapravo je sledeći, “Night Thoughts” iz 2016, u cjelini zaokruženiji i po pojedinačnim pjesmama još ubjedljiviji, sa nekoliko singlova kojima su nas podsjetili na svoje slavne dane.

Osmi album sastava Suede frontmen Bret Anderson u intervjuu za NME opisuje kao kompleksnije i raznovrsnije djelo u odnosu ne prethodna dva, a svog sina ističe kao inspiraciju, navodeći kako je neke od pjesama pisao baš iz perspektive djeteta. “The Invisibles”, kao prva pjesma sa septembarskog albuma “Blue Hour”, nagovijestila je vrlo velika očekivanja, a orkestrirana balada sa Bretovim čarobnim falsetom bila je ujedno odgovarajući uvod u ovu melanholijom natopljenu, naelektrisanu numeru "Don't Be Afraid If Nobody Loves You". Ona kao da je iskopana među snimcima iz prve potentne faze kada su Suede bili na krovu svijeta, nedoljivo mladi i razuzdani – ali tako nenadmašno stilizovani. Anderson i ekipa ne oponašaju negdašnju, naravno neponovljivu mladalačku energiju već kao zrela autorska i izvođačka postava revidiraju pogled na svijet (dane odrastanje pogotovo), nudeći nam nove pjesme sa starom svježinom, sjetnije raspoložene jer su bezbrižni dani mladosti odavno prošli, što je recept koji bi mogao rezultirati (još jednim) albumom za anale.

190 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio